
کنسول ایکس باکس سری ایکس به عنوان قدرتمندترین کنسول نسل نهم یکی از پیشرفته ترین و پرجزئیات ترین سخت افزارها را در میان کنسول های بازی دارد. از همین رو ما قصد داریم نحوه باز کردن و تعمیر کردن ایکس باکس سری ایکس – Xbox Series X را برایتان توضیح دهیم.
مرحله ۱ جداسازی قطعات کنسول Xbox Series X
با اینکه نام این کنسول با کنسول نسل قبلی تفاوت چندانی ندارد، اما مشخصات دیگر آن بسیار متفاوت است. بیایید به برگه مشخصات آن نگاهی بیاندازیم:
- پردازنده مرکزی (CPU): پردازنده مرکزی Zen 2 هشت هستهای سفارشی AMD با فرکانس ۳.۸ گیگاهرتز ( ۳.۶۶ گیگا هرتز با SMT)
- پردازنده گرافیکی (GPU): پردازنده گرافیکی RDNA 2 سفارشی AMD ( 1825 مگاهرتز با ۵۲ واحد محاسبه)
- GDDR6 RAM 16 گیگابایتی
- ۱ ترابایت حافظه SSD (به همراه یک اسلات کارت حافظه ۱ ترابایتی اضافی)
- اتصال HDMI 2.1 با پشتیبانی از ویدیوهای ۸K با سرعت ۶۰ هرتز و یا ویدیوهای ۴K با سرعت ۱۲۰ هرتز
- درایور ۴K UHD Blu-ray
- معماری ولوسیتی نسل بعد
مرحله ۲ باز کردن کنسول ایکس باکس سری ایکس

دیگر نسخه اسلیم/Slim کنسول منتشر نخواهد شد- پرچمدار Xbox امسال بزرگتر از نسل گذشته است و باتوجه به قسمت مشبک روی کنسول بهنظر میرسد که سیستم خنککننده جالبی داشته باشد.
کنسول Series X نسبت به کنسول One X از سطح مقطع کوچکتری برخوردار است، حتی اگر آنها را از بخش کناری روی زمین بگذارید. اما از نظر حجمی کنسول Series X حدود ۶۰ درصد بزرگتر است. بیایید امیدوار باشیم که این کنسول روی میزتان جا شود.
در پشت کنسول، قسمتهای مشبک بیشتر و پورتهای معمول و اسلات اضافی کارت حافظه وجود دارد.
جهت دسترسی آسانتر، پورتهای پشت کنسول توسط چند نقطه برجسته قابللمس مشخص شدهاند تا روند پیدا کردن و اتصال کابل به آنها نه فقط برای افراد کمبینا بلکه برای کسانیکه میخواهند بدون چرخاندن کنسول کابل را به آن وصل کنند، راحتتر شود.
ما امروز قصد جداسازی قطعات کنسول Series S را نداریم، اما چند عکس اشعه-ایکس از آن کنسول آماده کردهایم! با ما همراه باشید.
مرحله ۳
کنترلر جدید Xbox کاملا شبیه به کنترلر قبلی است، البته به جز یک دکمه اشتراکگذاری جدید، یک D-pad ارتقا یافته و پورت شارژ USB-C تغییر خاصی نداشته است.
ما هنوز کنسول را به طور کامل باز نکردهایم، اما دوستانمان در کمپانی Creative Electron از دید دیگری این کنسول را بررسی کردهاند.
با نگاه به عکسهای اشعه ایکس میتوانید چهار موتور لرزش (دو موتور در دستگیرهها و دو موتور نزدیک دکمههای تریگر)، سختافزار فلزی جویاستیک و تمام کابلها و مدارهای اتصالدهنده زیبای آن را ببینید.
این تشابه را با کنترلر جدید کمپانی سونی یعنی DualSense مقایسه کنید، آن کنترلر از هر لحاظ با مدل قبلی خود فرق دارد.
این موضوع ممکن است برای طرفداران Xbox ناامید کننده باشد، اما حداقل این کنترلرها با کنسولهای نسل قبلی مایکروسافت سازگار هستند.
و علیرغم طراحی جدید و چشمگیرش، هماکنون کنترلر DualSense شباهتهای زیادی با کنترلرهای Xbox دارد. ممکن است مایکروسافت و سونی در حال دستیابی به مناسبترین شکل کنترلر باشند؟
مرحله ۴
- دو پیچ سبز روشن T8، از ورود شما به کنسول Xbox بهطور رسمی استقبال میکنند، البته این پیچها زیربرچسبها و دربهای کوچک پنهان شدهاند. سوال ما از کمپانی مایکروسافت این است: آیا اجازه میدهید وارد شویم یا نه؟
- به هر حال، کسیکه از کیت ابزار Mako استفاده میکند، متوقف نخواهد شد. پیچگوشتی را بچرخانید، چند گیره را باز کنید و سرانجام وارد کنسول خواهید شد. پسس بخش داخلی این کنسول برای کاربران قابل دسترس است.
- درست به هدف زدیم. اولین بخشی که جدا کردیم چه بود؟ فن خنککننده گوشتی ۱۳۰ میلیمتری. این فن برای تمیزکردن بسیار عالی است و یک امتیاز بزرگ محسوب میشود. اگر کنسول Series X را به صورت عمودی قرار دهید این فن رو به بالا کار میکند، بنابراین گرد و غبار زیادی درون دستگاه لانه نخواهد کرد.
مرحله ۵
- شما میتوانید آن قطعه فریزبیمانند را از انتهای کنسول جدا کرده و با آن بازی کنید، اما ما برای بازیکردن نیامدهایم. در واقع زیر آن قطعه، چند پیچ پنهان شده است.
- کاش به سراغ این قطعه نمیرفتیم، زیرا با جدا کردن آن مجبور شدیم چندین گیره داخلی را نیز باز نماییم.
- در قدم بعدی درایو اپتیکال را بیرون میآوریم. و باید بگوییم که بسیار متعجب شدیم زیرا دقیقا همان درایو قدیمی استفاده شده در کنسولهای Xbox One S و Xbox One X است، همان شماره مدل و غیره!
- جالب است؟ هم بله و هم نه، اما بیشتر نه. آزمایشهای ما نشان میدهد که بُرد مدار داخلی درایو اپتیکال با مادربُرد کنسول جفت شده است، این بدان معناست که که اگر درایو اپتیکال خراب شود، جایگزین کردن آن آسان نخواهد بود.
- یعنی مانند مدلهای One S و One X، اگر بتوانید بُرد را از درایو اپیتکال اصلی جدا کنید و آن را به یک درایو جدید وصل نمایید، دوباره کار خواهد کرد.
- در هر صورت، ممکن است یکی از تراشههای زیر مسئول اتصال مادربُرد و بُرد اپتیکال باشند:
- Microsoft MS0DDDSP03 ARM- احتمالا کنترلر درایو اپتیکال
- درایور ۹ کانال موتور/ لیزر Texas Instruments TPIC2050
مرحله ۶ – تعمیر ایکس باکس سری ایکس
پس از بیرون آوردن دیسک درایو، قسمتهای داخلی باقیمانده موجود در این کنسول بزرگ اکثرا شامل بخشهای مدیریت گرما هستند که به چند بُرد متصل شدهاند. بنابراین آیا جداسازی قطعات تمام شده است؟ نه. بهنظر ما این تازه آغاز ماجراست.
اگر میخواهید بدانید که کاربرد آن بند لاستیکی سیاه چیست، باید بگوییم که احتمالا هدف اصلی آن جداسازی قطعات از لرزش و صداست. این بالشتک اضافی کمک میکند تا فرآیند بازیکردنتان با مشکل مواجه نشود.
چند برچسب مناسب در اینجا وجود دارد: «شاسی وسط/center chassis»، «منبع تغذیه/PSU» و «مسیریابی کابل AC». این برچسبهای برای مونتاژ مجدد دستگاه مفید هستند، اما دستورالعملهایی برای تعمیر دستگاه محسوب نمیشوند.
مایکروسافت هیچ فضایی را هدر نداده است، خودتان ببینید که چه میزان از حجم دستگاه به هیتسینک اختصاص یافته است. طراحی حرارتی بخش بزرگی از ساخت کنسول است و مشخص است که کنسول Series X به گونهای ساخته شده است که خنک و بیسر و صدا کار کند.
یکی از دو بُرد آنتن درون برجِ در جلوی آن نصب شده است. ممکن است از آن بُرد اضافی برای اطمینان یافتن از اتصال محکم آنتن در هر دو جهت کنسول یعنی حالت ایستاده و خوابیده، استفاده شود.
مرحله ۷ باز کردن Xbox Series X
حالا درون این جعبه بزرگ به یک جعبه کوچکتر رسیدهایم که درواقع منبع تغذیه دستگاه است و آن را از بقیه مجموعه جدا خواهیم کرد.
خروجی اولیه این منبع تغذیه تا ۲۱.۲۵ آمپر در ۱۲ ولت است که معادل ۲۵۵ وات است.
اگر به آن خروجی ۶۰ واتی محیطی را اضافه کنید، در مجموع به ۳۱۵ وات دست خواهید یافت. این مقدار کمی بیشتر از منبع تغذیه ۲۴۵ واتی کنسول One X است اما هنوز هم به پای منبع تغذیه ۳۵۰ واتی درایو اپتیکال کنسول PS5 نمیرسد.
منبع تغذیه این کنسول در مقایسه با سایر همنوعان خود چگونه است؟ ما این سوال را از کارشناس برق سایت Righto.com پرسیدهایم و او گفته است:
به طور کلی، بهنظر میرسد که منبع تغذیه این کنسول بسیار جمع و جور و با کیفیت است. آنها برای صرفهجویی در هزینه از گوشه و کنار منبع تغذیه نزدهاند. البته لازم به ذکر است که این منبع تغذیه به چگالی و پیچیدگی منبع تغذیه اپل/Apple نیست.
منبع تغذیه برای فیلتر کردن خروجی ۱۲ ولت، به جای استفاده از خازنهای الکترولیز از خازنهای پلیمری گرانتر و بادوامتر استفاده میکنند.
مرحله ۸ تعمیر Xbox Series X
کنسول Series X از بُردهای ساندویچی استفاده میکند، البته برخلاف موبایل iPhone X، از این بُردها جهت صرفه جویی در فضا استفاده نمیکند بلکه برای ایجاد فضای بیشتر است. بلوک آلومینیومی موجود در وسط آن به هدایت هوا میان بُردها و خنککردن آنها کمک میکند. روی بُرد اول با موارد زیر مواجه خواهید شد:
تراشه Microsoft M1139994-001 T6WD5XBG-0004 Southbridge
تراشه مقایسهکننده ولتاژ چهارگانه Texas Instruments L339A
تراشه کنترل کننده اترنت Realtek RTL8111HM گیگابایتی
تراشه CT08E 2020F1- احتمالا مبدل صدای Challenge Electronics است
تراشه تنظیمکننده خطی افت ON Semiconductor NCP186
آمپلیفایر صوتی Nuvoton ISD8104 2W Class AB Audio Amplifier
مرحله ۹
حالا به سراغ بخش اصلی این بُرد ساندویچی خواهیم رفت، یعنی شاسی وسطی آلومینیومی.
وظیفه اصلی آن خنک کردن گرمای بازی ناشی از عملکرد بالای کنسول است ( و سپس گریس گرمایی حافظه SSD و اسلات حافظه اضافی است)
صحبت از حافظه ذخیرهسازی شد: کنسول Series X از یک SSD مدل m.2 2230 NVMe استفاده میکند یعنی ۱ ترابایت فضای حافظه سفارشی SN530 که توسط کمپانی Western Digital ساخته شده است. ما شنیدهایم که PCIe Gen 4.0 فوقالعاده سریع است، آنها واقعا از چیزهای پیشرفتهای استفاده کردهاند!
خوب است که بدانید کمپانی مایکروسافت در این کنسول از یک درایو قابل تعویض استفاده کرده است، حتی اگر موانع نرمافزاری مانع از تعویض آن شوند.
بیایید به جزییات این حافظه SSD نگاهی دقیقتر بیاندازیم (قسمت پشتی خستهکننده آن را نادیده بگیرید):
SanDisk 60662 1T00 1TB NAND Flash Memory
SanDisk 20-82-10048-A1 NVMe SSD Controller
Western Digital 90430VM330 Power Management IC
مرحله ۱۰
- از آنجا که فرمفاکتور این SSD حالت استاندارد ۲ است، ما کمی درباره آن تحقیق کردهایم و به محتوای آن نگاه دقیقتری انداختهایم.
- در واقع، این SSD کاملا مشابه درایوهاییست که در برخی دیگر از دستگاههای اخیر مایکروسافت استفاده شدهاند.
- اگر انتظار داشتید که این SSD نیز مانند هارد درایوهای موجود در Xboxهای قبلی، پارتیشنبندی شده باشد، باید بگوییم که از ما جلوترید.
- با اینکه خود SSD نسبتا استاندارد است، اما طبق تجربیات گذشتهمان باید بگوییم که اگر در آینده به فکر جایگزینی یا ارتقا آن بیفتید، قطعا سردرد خواهید گرفت. آیا این کنسول پس از جایگزینی یا ارتقا، SSD جدید کار میکند؟ غریزهمان میگوید که ممکن است کار کند.
مرحله ۱۱
- با لایه برداری این ماده گرمایی به آخرین بُرد از بخش قطعات هیتسینک دست خواهیم یافت و در واقع به گریسگرمایی و تراشههای جدیدی میرسیم:
- تراشه “Project Scarlett” 100-000000388 SoC (includes 8-core AMD Zen 2 CPU + AMD RDNA 2 GPU)
- تراشه Micron D9WCW 1GB and Micron D9WZX 2GB, for a total of 16 GB of GDDR6 SGRAM ( Synchronous Graphics RAM)
- تراشه Monolithic Power Systems MP86965 Power Phase Modules w/ MOSFET
- تراشه Monolithic Power Systems MP2926 Multi-Phase Controller w/ PMBus Interface
- تراشه The Master Chief
- تراشهON Semiconductor NB7NQ621M 12 Gbps HDMI/DisplayPort Level Shifter/Linear Redriver
- تراشه Texas Instruments TPS568230 Synchronous Step-Down Regulator
مرحله ۱۲
- پس از برداشتن مادربُرد، لحظهای به تحسین سیستم خنککننده میپردازیم. این سیستم بسیار شبیه به بیسکوییت کرمدار است

- کرم سبز رنگ میان این سیستم در واقع گریس گرمایی است که به از بین بردن حرارت ناشی از بازی کمک میکند.
- در سمت چپ: قطعات فین/ Fin گرمای موجود در محفظه بخار مس را بیرون میکشند تا این گرما توسط هوای خنک از بین برود و توسط فن از پایین کنسول به بیرون کشیده شود.
- سپس، این قاب فلزی همراه یک صفحه مسی، به عنوان یک محافظ الکترومغناطیسی (محافظ EM) عمل میکند. همچنین از طریق پد حرارتی، گرما را از ماژولهای تنظیم کننده ولتاژ منتقل میکنند.
- « CCS» که همان مرکز شاسی/ Center Chassis است، استحکام را فراهم کرده، به محافظت از آن کمک میکند، گرما را از بین برده و میزان خنککنندگی بُرد را به حداکثر میرساند.
- سرانجام در سمت راست بالا، یک محافظ EM شبیه به قفس فارادای وجود دارد که از آن یکی مادربُرد محافظت میکند و همچنین امکان چرخش هوا درون کنسول را فراهم مینماید.
مرحله ۱۳
با اینکه این جدیدترین و پیشرفتهترین کنسول بازی مایکروسافت است اما از نظر حجمی بیشتر شبیه به یک دستگاه خنککننده مجهز به کارت گرافیک است. در کل چیز جالبیست.

طراحی نسبتا مدولار و سازگار با تعمیرات آن تا حدودی تحتالشعاع برخی از موانع نرمافزاری قرار گرفته است. آزمایشات ما نشان میدهد که تعمیر درایو اپتیکال و SSD مشکلساز خواهد بود. یعنی اگر پس از جایگزینی قطعات بخواهید از این دستگاه برای بازی یا راهاندازی مجدد استفاده کنیدِ ممکن است مشکلاتی پیش آید.
منبع: iFixit