نزدیک به نیم قرن پیش، صنعت بازیهای ویدیویی به هیچ وجه به اندازه امروز سودآور نبود. احتمالاً در آن زمان هیچ یک از آنها را نمیشناختید. زیرا درآمد بسیار کمی داشتند و علیرغم تلاشهایشان به شهرت چندانی دست پیدا نکردند. اما امروزه ثروتمندترین بازی سازان دنیا به شهرت و ثروت فراوانی دست یافته اند که باید آنها را بشناسید.
همانطور که صنعت بازیهای ویدیویی هر لحظه ثروتمندتر میشود، تصمیم گرفتیم که در آن کمی عمیقتر شویم. میخواهیم ببینیم که هم اکنون تا چه اندازه این صنعت بزرگ شده است. در اینجا به معرفی ثروتمندترین بازی سازان دنیا میپردازیم که موفق به تولید بازیهای مورد علاقه ما شده اند و این استقبال باعث شده تا سرمایه گذاریهایشان صدها میلیون دلار پاداش به همراه داشته باشد.
۱- کمپانی ۲K Games (سرمایه ۲۲ میلیارد دلار)
در ابتدای این لیست، یکی از سازندگانی قرار میگیرد که شاید از نظر عموم اختلاف برانگیزترین سازندگان باشد. بیشتر به این خاطر که اکثر مردم فکر میکنند تنها چیزی که ۲K میداند، پول درآوردن از بازیهای شبیه سازی ورزشی خود است.
اما با نگاهی دقیقتر به نمونه کارهای ۲K Games مشخص میشود که این کمپانی عهده دار انتشار برخی از معروفترین بازیهای امروزی است. مبادا فراموش کنیم که Rockstar Games از نظر فنی تحت نظارت ۲K Games قرار دارد. این یعنی ما به خاطر مجموعه بازیهای محبوبی همچون Grand Theft Auto و Red Dead Redemption مدیون ۲K Games هستیم.
با توجه به اینکه Grand Theft Auto V از ابتدای انتشار خود در این دهه، بیش از ۶ میلیارد دلار درآمد به همراه داشته است. میتوان به راحتی فهمید که چرا و چطور ۲K Games به این عظمت رسیده است. سایر شرکتهای تحت نظارت ۲K Games شامل Gearbox Software میشود که سازنده مجموعه بازی Borderlands میباشد. با وجود بازیهای بسیار خوبی که این کمپانیها ارائه میدهند، قطعاً ۲K Games شایسته شهرتی نیست که آنها کسب میکنند.
۲- کمپانی Capcom ( سرمایه ۴۴ میلیارد دلار)
از بازیهایی مانند Street Fighter گرفته تا Devil May Cry و Resident Evil و عناوین و مجموعههای بیشماری که در این میان کمتر شناخته شده اند. کمپانی Capcom توانسته در بیشتر نیم قرن گذشته مطرح باقی بماند.
حتی با اینکه این کمپانی شروع نسبتاً ضعیفی در این دهه داشت. اما توانست به لطف موفقیتهای اخیر خود در بازیهایی همچون Resident Evil، Devil May Cry و Monster Hunter به جایگاه اول خود بازگردد. باتوجه به آینده خوبی که برای این مجموعه بازیها پیشبینی میشود، همچنین با در نظر داشتن این احتمال که مجدداً شاهد غیرفعال شدن یک سری IPها خواهیم بود، جایگاه Capcom به عنوان ثروتمندترین بازی سازان دنیا محفوظ میماند.
۳- کمپانی Ubisoft ( سرمایه ۶۹ میلیارد دلار)
این کمپانی در سال ۱۹۸۶ توسط پنج برادر که Yves Guillemot در رأس آنها قرار داشت، تأسیس شد. یوبیسافت از مسیر طولانی و طاقت فرسای معرفی خود به عنوان یک غول در صنعت بازیهای ویدیویی عبور کرد.
اگرچه هنوز برای رسیدن به بزرگی کمپانیهای مانند Electronic Arts، Sony و Microsoft راه طولانی در پیش دارد. اما توانسته به خوبی در مسیر آنها قرار بگیرد. این عمدتاً به خاطر حرکات تجاری هوشمندانه و مجموعه بازیهای موفق Ubisoft است که شامل اکتساب IP بازی South Park از کمپانی THQمیشود. همچنین موفقیت در مجموعه بازیهایی میشود که در دهه گذشته به انتشار گذاشته است.
نیازی به یادآوری نیست که Ubisoft سازنده بازیهای محبوبی همچون Assassin’s Creed ،Watch Dogs ،Tom Clancy ،Rainbow Six و The Division میباشد. اینها همگی عناوینی هستند که توضیح میدهند چگونه این کمپانی به این عظمت رسیده است.
با توجه به انتظار طولانی مدتی که برای هر تکرار مجموعه بازیهای گفته شده در طول سالهای متمادی وجود دارد، ارزش سهام Ubisoft نیز سالانه افزایش خواهد یافت.
۴- کمپانی Valve ( سرمایه ۴ میلیارد دلار)
این کمپانی با ارزشی حدود ۴ میلیارد دلار، علیرغم تولید موفقترین و مشهورترین مجموعه بازیهایی مانند Half-Life ،Portal ،Counter-Strike و Dota 2، در میان ثروتمندترین بازی سازان دنیا رتبه بندی نمیشود. این کمپانی علاوه بر توسعه بازیهای ویدیویی، Steam را دارد که یک پلتفرم توزیع بازیهای ویدیویی است و کاملاً متعلق به خودش میباشد.
۵- کمپانی King ( سرمایه ۶۹ میلیارد دلار)
احتمالاً کمتر کسی کمپانی King را بشناسد. اما این کمپانی به خاطر موفقیتی که در Candy Crush Saga کسب کرد، به یکی از ثروتمندترین بازی سازان دنیا تبدیل شد. King، یک بازی ایدهآل را در زمانی مناسب در سال ۲۰۱۲ منتشر کرد. Candy Crush Saga مکانیک بازی ساده را با سیستم امتیازدهی اعتیادآور خود ادغام کرد. ناگفته نماند که آنها یکی از معدود کمپانیهایی بودند که ارزش افزودن معاملات مالی بسیار کوچکی که اولویت چندانی نداشته اند را دیده اند.
در نتیجه، نزدیک به یک دهه بعد، Candy Crush Saga به حدی محبوب شد که به بزرگی امروز رسید. اگر تنها یک چیز وجود داشته باشد که بتوان از King آموخت، این است که برای داشتن درآمد میلیاردی در صنعت بازی، نیازی به انتشار چندین و چند بازی نیست. اگر این کار به درستی انجام شود، تنها یک بازی کفایت میکند.
۶- کمپانی Nintendo ( سرمایه ۱۱ میلیارد دلار)
Nintendo یکی از پیشگامان صنعت بازی بود. این کمپانی با اینکه در ابتدا فعالیت خود را به عنوان تولیدکننده کارتهای ورقبازی شروع کرد. اما به تدریج راه موفقیت خود را در داخل و خارج از ژاپن پیش گرفت، تا در جایگاهی که امروز میبینید، قرار بگیرد.
به دنبال رکود بزرگی که در صنعت بازیهای ویدیویی در سال ۱۹۸۲ اتفاق افتاد، اکثر کمپانیها از صنعت بازی دور شدند. البته به جز Nintendo. در عوض نسخه اصلی Super Mario Bros را بر روی سیستم سرگرمی Nintendo منتشر کردند. به عقیده بسیاری، تنها بازیای بود که به احیای علاقه به این صنعت کمک بزرگی کرد. از آن زمان تاکنون، Nintendo از تولید این مجموعه بازیها که بسیاری از ما با آنها بزرگ شدهایم، دست نکشیده است.
Nintendo علاوه بر Mario Brothers، مجموعه بازیهای موفق دیگری نیز دارد. از میان آنها میتوان به The Legend of Zelda ،Star Fox و Donkey Kong اشاره کرد. به علاوه، این کمپانی شروع به انتشار کنسولهای بازی کرد که به همان اندازه موفق و بسیار نوآورانه بود. از Gamecube گرفته تا Wii و جدیدترین ساخته آنها یعنی Switch. با به دست آوردن چنین موفقیتهایی، مطمئناً Nintendo میتواند با قدرت به راه خود تا یک قرن بعد نیز ادامه دهد.
۷- کمپانی Electronic Arts ( سرمایه ۹۰ میلیارد دلار)
یکی دیگر از محافظان صنعت بازیهای ویدیویی Electronic Arts است که همچنان جزو کمپانیهای مطرح دنیا میباشد. برخلاف بعضی از سازندگان قدیمی بازیهای ویدیویی، Electronic Arts بیشتر از اینکه قهرمان این صنعت باشد، به گونه خبیثانهای رفتار کرد. این موضوع مربوط به تصمیمات مالی و روشهایی میشود که برای کسب درآمد از عناوین خود در پیش گرفته بودند.
اما علیرغم تمام کاستیها، EA چرخه انتشار سالانه بسیاری از بازیهای ورزشی را به محبوبیت رساند. این کمپانی علاوه بر به موفقیت رساندن تمام عناوین ورزشی، سازندگان زیادی را به خود جذب کرد. او آنها را تحت پوشش قرار داد. همچنین از میان آنها میتوان به DICE (سازنده Battlefield) و Respawn Entertainment (سازنده Titanfall) اشاره نمود.
همچنین برای انتشار تمام عناوین بازی Star Wars با Disney همکاری کرد. با در نظر داشتن این واقعیت که آنها موفق به انجام این کارها به تنهایی شده اند، میتوان گفت که Electronic Arts از جمله کمپانیهایی است که تا همیشه برقرار خواهد ماند. این کمپانی از خصوصیات فکری موفق و پردرآمد دیگری نیز برخوردار است. پس جای هیچ تعجبی نیست که پس از درگذشت جدیترین منتقد خود، هنوز در ثروت بیشمارش غوطه ور شود.
۸- کمپانی Activision Blizzard ( سرمایه ۲۳ میلیارد دلار)
همانطور که Electronic Arts به چشم بسیاری از گیمرها دشمن شماره ۱ محسوب میشود، Activision Blizzard نیز در میان نفرت انگیزترینها قرار دارد. با این حال، درست مثل Electronic Arts هیچ کاری به جز بازی کردن از دست مردم برنمیآید.
به خاطر همکاری این کمپانی با Electronic Arts، اکنون توانسته سودآورترین مجموعه بازیهای موجود را از آن خود کند. از میان آنها میتوانیم به مجموعه بازیهای Call of Duty ،Destiny ،World of Warcraft ،Diablo و Overwatch اشاره کنیم.
با اینکه Activision Blizzard از خطر کارهای ناموفق در امان نیست، اما به اندازه کافی پول برای جبران ضررهای خود دارد. به علاوه، با موفقیتی که در نسخههای آینده Call of Duty و Diablo IV پیشبینی کرده ایم، این کمپانی فعلاً در لیست ثروتمندترین بازی سازان دنیا حضور خواهد داشت.
۹- کمپانی Sony Entertainment ( سرمایه ۴۵ میلیارد دلار)
Sony Entertainment که یکی از شناخته شدهترین نامها در صنعت بازیهای ویدیویی است. این کمپانی تاکنون موفق به ثبت چندین رکورد در این صنعت شده است. این رکورد، شامل هر چهار نسخه پلی استیشن میباشد. البته به عنوان یکی از ۷ کنسول پرفروش تاریخ معرفی شده اند. پلی استیشن ۲ با فروش ۱۵۵ میلیون دستگاه در رتبه ۱ قرار دارد.
Sony موفقیت خود را تا حد زیادی مدیون بازیهایی است که در شرکت خود تولید کرد. بسیاری از بازیهای محبوبی که بر روی کنسولهایشان اجرا میشوند، انحصاری هستند. این یعنی بازیکنان برای اجرای بازیهایی همچون Uncharted ،The Last of Us و همچنین بازیهای قدیمیتر آن یعنی Red Dead Redemption و Metal Gear Solid چارهای جز خرید یک کنسول پلیاستیشن ندارند.
با انتشار پلی استیشن ۵، انتظار میرود که اگر از پلی استیشن ۴ موفقتر نیست، همتراز با او باشد. در هر صورت جایگاه Sony Entertainment به عنوان برترین کمپانی در بازار کنسول باقیخواهد ماند.
۱۰- کمپانی Tencent ( سرمیاه ۴۸ میلیارد دلار)
همانطور که Sony سلطان بازار کنسول است، Tencent معادل آن در بازار موبایل است. دارایی Tencent که از قبل تقریباً تمام سازندگان بازیهای موبایل را در خارج از کشور به دست آورده بود، در آوریل ۲۰۲۰ حدود ۴۸ میلیارد دلار محاسبه شد.
این کمپانی علاوه بر سرمایهگذاری در صنعت بازیهای موبایل، در بسیاری از شرکتهای بازیسازی نیز سهام دارد. از میان آنها میتوان به Riot Games، سازنده بازی League of Legends اشاره کرد. او ۱۰۰٪ سهام آن را در اختیار دارد و همچنین ۴۰٪ از سهام Epic Games.
با اینکه شاید این کمپانی برای اکثر گیمرها نسبتاً ناشناخته باشد. اما مدت زیادی طول نخواهد کشید که Tencent به یکی از بزرگترین و ثروتمندترین سازندگان بازی تبدیل شود.
۱۱- کمپانی Microsoft (سرمایه ۱ تریلیون دلار)
به یاد دارید که گفته بودیم که Tencent به یکی از ثروتمندترین سازندگان بازی در آینده تبدیل خواهد شد؟ آن را فراموش کنید. احتمالاً تا وقتی که زندهایم چنین اتفاقی نخواهد افتاد. دلیل؟ وجود Microsoft.
Microsoft فقط یکی از ثروتمندترین سازندگان بازیهای ویدیویی در جهان نیست، بلکه یکی از ثروتمندترین شرکتها در طول تاریخ است. این کمپانی با دارایی خالص بیش از ۱ تریلیون دلار خود، به معنای واقعی کلمه از اکثر کشورهای جهان اول نیز ثروتمندتر است. برخلاف شرکتهای موجود در این لیست، بیشترین درآمد خود را از طریق بازیهای ویدیویی کسب نکرده است.
البته Xbox از زمان انتشار در اوایل دهه ۲۰۰۰ سهم خوبی در موفقیت این شرکت داشته است. اما Microsoft هنوز بیشترین درآمد خود را از طریق فروش محصولات و خدمات خود کسب میکند.
نام آوران
۱- کمپانی Apple
اگر این لیست را محدود به سازندگان بازیهای ویدیویی نکنیم، Apple نیز در آن جای دارد. چرا که آنها بیشتر از اینکه سازنده باشند، ناشر هستند. این کمپانی علیرغم اینکه هیچ بازیای تولید نکرده، پول زیادی از طریق آنها به دست آورده است. این عمدتاً به خاطر کمیسیونهایی است که از هر فروش خود در App Store به دنبال معاملات کوچکی که درون بازیهایی مانند Fortnite و Clash of Clans و غیره صورت میگیرد، به دست میآورد.
۲- کمپانی Konami
این شرکت در سال ۱۹۶۹ در اوساکای ژاپن تأسیس شد. یکی دیگر از سازندگان بازیهای ویدیویی شناخته شده است که میتواند به لیست ما راه یابد. Konami از نظر مالی به خوبی عمل میکند. در واقع خیلی بهتر از آنچه که انتظار میرفت. این به خاطر تصمیمی است که برای دو برابر کردن ریشههای قمار و سرگرمی گرفته اند. اما با مجموعه بازیهایی همچون Silent Hill ،Castlevania و Metal Gear Solid حتماً به موفقیتهای بیشتری دست خواهند یافت.
۳- کمپانی Square Enix
این کمپانی نتوانست به لیست ما راه یابد. با این حال، هنوز هم یکی از معدود سازندگانی است که به دارایی خالص ۱ میلیارد دلار رسیده است. این شرکت با دارایی ۱.۲۶ میلیارد دلاری خود در بازیهایی مانند Final Fantasy ،Kingdom Hearts ،Dragon Quest و همچنین به محبوبیت رساندن JRPGs در غرب، از نظر مالی بسیار خوب عمل میکند. با توجه به موفقیتی که در آینده برای ریمیک Final Fantasy VII پیشبینی شده است، انتظار میرود که دارایی خالص Square Enix در نیمه دوم سال ۲۰۲۰ افزایش یابد.
دفعه بعدی که کسی گفت نمیتوان از بازیهای ویدیویی به پول دست یافت، این لیست را به او نشان دهید. با این حال که فقط ثروتمندترین سازندگان را در این لیست گنجانده ایم، اما داستانهای زیادی در مورد موفقیتهای بسیاری از سازندگان کوچکتر وجود دارد که با عشق به بازیهای ویدیویی زندگی راحتی داشته اند.
منبع: OrdinaryreViews