
بعد از رخوتی دو ساله بالاخره سازنده بازیهای Metro ، استودیوی ۴A Games، اخباری را پیرامون پروژههای خود منتشر کرد. استودیو ۴A Games در طی این خبر اذعان کرده که در حال تلاش برای ساخت دو پروژه مخفی است.

اکنون پس از سکوتی دو ساله که استودیوی ۴A Games در پیش گرفته بود این استودیوی بازیساز، این خبر خوش را به هوادارن خود نوید داده که در حال تلاش برای ارائه دو پروژه در آیندهای نزدیک است. در واقع علت این سکوت خبری را میتوان در تلاش شکست خورده این استودیو در ساخت دو نسخه از بازی Metro و نیز پیامدهایی که پس از عرضه THQ گریبانگیر این کمپانی شد، جست و جو کرد. اگر بخواهیم به عقب باز گردیم در حقیقت باید به اخباری که دو سال پیش از ۴A Games منتشر شد توجه کنیم؛ اخباری با این مضمون که استودیوی مذکور در حال تلاش برای ارائهی اثری جدید در سبک شوتر است که البته پس از آن، دیگر اخباری پیرامون این بازی به گوش نرسید و بعدتر نسخه Redux سری Metro عرضه گشت.
حالا بعد از این سکوت خبری که دو سال به درازا کشید حساب کاربری فیسبوک این استودیو این خبر را منتشر کرده که سازندگان در این استودیو ساخت دو پروژه جدید را در دستور کار خود دارند. آنها این خبر در یک پست این گونه اعلام کردند که:
خانواده ما در این استودیو گسترش یافته و ما افراد بیشتری را به تیم خود افزودهایم. در آیندهای نزدیک اخبار بیشتری را از پروژههای در دست ساخت خود برای شما فاش میکنیم. اما تا آن موقع تنها میتوانیم به شما بگوییم که خانواده ما از آن چه که پیش از این بود بزرگتر شده است.
استودیو ۴A Games این وعده را به هوادارن خود داده که به وسیله شبکههای اجتماعیای چون توئیتر، یوتیوب، فیسبوک و نیز سایر شبکههای اجتماعی اطلاعات بیشتری را با آنها در میان بگذارد.
توضیحی در مورد بازی Metro
یکی از این عناوین وعده داده شده بازی Metro Exodus است که قصد داریم تا به بررسی این اثر بپردازیم.
سری بازیهای مترو از همان ابتدا که با انتشار نسخه Metro 2033، به عموم معرفی شد موفق شد تا خودش را یک اثر تیراندازی آخرالزمانی مطرح کند و به خصوص به دلیل وجود ساخت تم و فضای واقعی مسکو در پایان دنیا و نیز به معرض گذاشتن حس وحشت و خرابی قدم گذاشته در چنین فضایی، هواداران نسبتا زیادی را به سمت خود جلب کند. پس از Metro 2033 نسخه دوم این سری یعنی Last Light هم توانست جا پای نسخه قبلی گذاشته و به طرز چشم گیری موفقیت Metro 2033 را ادامهدار کند و حالا پس از این دو نسخه استودیو اکراینی ۴A Games مجموعه مترو را به قسمت سوم که Metro Exodusنام دارد رسانده است؛ در همین ابتدا باید گفت که Metro Exodusنه آن قدر خارق العاده ظاهر شده که بگوییم حتما باید این اثر بی برو برگرد تجربه کنید و نه آن قدر ضعف دارد که بخواهیم از تجربه کردن آن به طور کامل چشم پوشی کنیم.
داستان نسخه سوم مترو یعنی Metro Exodus، سالها بعد از وقایع قسمت پیشین به وقوع میپیوندد و به نوعی ادامه یکی از پایانهای آن نسخه است. هر چند در اینجا برخلاف Last Light، با بازیای که چند پایان مختلف دارد روبرو نخواهیم بود و بازی چه در شروع و چه در پایان بندی برای همه بازیکنان به یک شکل در نظر گرفته شده است.بازی نام Exodus را به یدک میکشد که به معنای مهاجرت و سفری دسته جمعی است که به هر ترتیب نام گذاری معقول و مناسبی برای بازی به شمار میآید؛ به این دلیل که داستان نسخه جدید مترو روایتگر سفری است که گروهی به منظور یافتن مکانی از زمین که خالی از مواد رادیواکتیو و پرتوزا و موجودات جهشیافته باشد آماده هجرت میشوند. کاراکتر آرتیوم که شخصیت اصلی نسخههای پیشین نیز بوده در این قسمت هم حضور دارد و نقطه آغاز بازی جایی است که او معتقد است میتوان دورتر از مرزهای مسکو تخریب شده به دلیل انفجارات اتمی، مکانی را برای زندگی راحت و آرام که به دور از تبعات این انفجار است پیدا کرد، هر چند که این ایده به مذاق دیگر افراد آن چنان که باید خوش نمیآید. با مجموعه این پیشامدها سرانجام اتفاقات به شیوهای جلو میروند که آرتیوم و تعدادی از همراهان و دوستانش مِن جمله میلر و آنا، همسر آرتیوم، سفری را ترتیب میدهند تا به این سرزمین خالی از ویرانیهای اتمی برسند.
Metro Exodus به لحاظ حال و هوای داستان، اختلاف فاحشی با دو نسخه قبلی این سری دارد به این شکل که ۲۰۳۳ و Last Light به گشت و گذارهای آرتیوم و دوستانش در ویرانهها و خرابیهای مسکو و بیشتر از همه تونلها و ایستگاههای مترو میپرداختند که هر چند یاس و عدم وجود امید و تلاش برای بقا در فضایی خشن در تک تک دقایق این دو بازی به بهترین شکل به بازیکن تزریق میشد، اما این بار از هر طرف که برویم به چیزی چیز امید نخواهیم رسید؛ امید برای یافتن مکانی امن و خالی از استرس، امید به پیدا کردن آسایشی که از پس سالها امرار معاش در ایستگاههای مترو باز هم به مردم بازنگشته بود و از همه مهمتر امید به بنا نهادن آیندهای نو و روشن. باید گفت که این عوض کردن فضای داستان از ناامیدی سراسر ریشه دوانده در داستان به کور سوی نور چراغی در دوردست، نفوذ خود را نه تنها در داستان نشان داده که از بالا تا پایین عناصر بازی از گیمپلی و حتی نحوه پیاده سازی گرافیک در بازی را دستخوش تغییر کرده است. در کنار این هر چند این تغییر رویه بعضا Metro Exodus را به تجربهای جدید و جذاب بدل میکند، اما در برخی موارد دیده شده که بازی را از آن چه که باید باشد دور میکند.

در پایان باید گفت که نسخه سوم مترو یعنی Metro Exodus، اثری است مملو از پارادوکسها؛ از یک سو با ویژگیهایی طرف هستیم که علاقه ما را به بازی برمیانگیزند و از طرف مقابل قابل انکار نیست ویژگیهای مثبت و منفی این بازی در تعادل هستند و هر ویژگی مثبت، ویژگیای منفی را با خود به دنبال دارد. به دلیل وجود همین تناقضات است که میگوییم Metro Exodus نه آن چنان فوقالعاده است و نه آن چنان بد که بخواهیم بدترین عنوان در بین سه نسخه این سری انتخابش کنیم اما به هر ترتیب سومین نسخه مترو، بازهم یک بازی است که شایستگی تجربه کردن یکباره را دارد و در همین یک بار هم تجربه کردن این اثر بدون شک لذت بخش خواهد بود.