همه چیز درباره ی Cloud Gaming (بازی ابری)

بازی ابری

سرویس های Google Stadia ،Xbox Game Pass و PlayStation Now یک اصطلاح بازی را معرفی کرده اند که یک دهه پیش کاملا خارجی بود: بازی ابری. این فرض ساده است. به جای خرید یک کنسول و یک دیسک، می توانید یک بازی را روی هر صفحه نمایشی که دارید پخش کنید ( شبیه به نتفلکیس است). اما بازی ابری دقیقا چیست؟ و مهم تر از آن، چگونه کار می کند؟ مرکز خرید، توضیحی در مورد نحوه عملکرد این فناوری و پلتفرم های مختلف موجود را گردآوری کرده است تا هر آنچه را که باید در مورد بازی های ابری بدانید به شما ارائه دهیم.

بازی ابری چیست؟

بازی ابری روشی برای انجام بازی های ویدئویی با استفاده از سرورهای راه دور در مراکز داده است. نیازی به دانلود و نصب بازی ها روی کامپیوتر یا کنسول نیست. در عوض، سرویس‌های پخش به یک اتصال اینترنتی قابل اعتماد برای ارسال اطلاعات بازی به برنامه یا مرورگر نصب شده روی دستگاه گیرنده نیاز دارند. بازی روی سرور از راه دور اجرا می شود، اما شما همه چیز را به صورت محلی روی دستگاه خود مشاهده کرده و با آن تعامل دارید.

این روش دقیقا مانند نتفلکیس یا هر پلتفرم پخش دیگری است. تنها تفاوت آن این است که سروری که جریان ویدیو از آنجا می آید نیز می تواند ورودی های شما را دریافت کرده و به آن ها واکنش نشان دهد. این بدان معنا است که نیازی به یک کارت گرافیک سری RTX 30 یا یک ایکس باکس سری X یا پلی استیشن ۵ ندارید. با بازی ابری، تنها چیزی که نیاز دارید یک اتصال اینترنتی قابل اعتماد است، که فرصت های زیادی را ارائه می کند. شما می‌توانید یک phone clip بگیرید و جدیدترین بازی‌های AAA را در تلفن خود بازی کنید یا یک برنامه بازی ابری را در Chromebook راه‌ اندازی کنید تا بازی‌های رایانه‌ای پرتابل بسیاری را انجام دهید. به همین دلیل است که بازی‌های ابری هیجان‌ انگیز هستند، اما این فناوری هنوز کاملا توسعه نیافته است.

بازی ابری چگونه کار می کند؟

بازی‌های ابری، در بیشتر موارد برای دسترسی به محتوا نیاز به اشتراکی دارند که به صورت ماهانه یا سالانه پرداخت می‌شود. بازی ها باید علاوه بر آن هزینه خریداری شوند. در مورد GeForce Now، بازی‌هایی که از فروشگاه‌های دیگری مانند Steam یا Battle.net خریداری می‌کنید، به این معنی است که اگر سخت‌ افزار لازم را خریداری کنید، می‌توانید از آن ها به صورت محلی استفاده نمایید. نکته حائز اهمیت این است که شما در صف طولانی برای پخش این بازی ها منتظر مانده و تنها می توانید برای مدت کوتاهی بازی کنید. مدل اشتراک زمان بازی بیشتری را به شما می دهد.

بزرگ ترین رقیب Nvidia ،Google Stadia، از مدل متفاوتی استفاده می کند. شما می‌توانید بازی‌های خود را در پلتفرم گوگل خریداری کنید و آن‌ها را بدون زمان انتظار در هر دستگاه سازگار با کیفیت فول اچ‌ دی پخش کنید. اشتراک پولی، رزولوشن را به ۴K افزایش می‌دهد و مجموعه‌ای از بازی‌هایی را در اختیار شما قرار می دهد که تا زمانی که اشتراک را فعال نگه دارید، می‌توانید «رایگان» بازی (مانند Xbox Game Pass) کنید. با این حال، برخلاف روت‌های مبتنی بر GeForce Now’s Steam، نمی‌توانید این بازی‌ها را به صورت محلی دانلود و نصب نمایید.

بازی ابری

خدمات بازی های ابری اغلب برنامه های اختصاصی یا مبتنی بر وب را برای پخش بازی ها ارائه می دهند. به عنوان مثال، Google Stadia از طریق یک برنامه وب در رایانه های شخصی رومیزی پخش می شود. همچنین گوگل یک برنامه وب را برای پخش Stadia در Safari در دستگاه های اپل ارائه می دهد. اندروید یک برنامه اختصاصی دارد که از طریق فروشگاه Play توزیع شده است. در همه موارد، گیمرها برای شروع بازی، روی دکمه پلی کلیک می کنند.

سرویس‌های استریم ابری معمولا با جدیدترین کنترلرها از طریق بلوتوث، همراه با تنظیم سنتی ماوس و صفحه کلید سازگار هستند. در دستگاه‌های دارای صفحه‌ نمایش لمسی، مانند موبایل ها و تبلت‌ها، گزینه‌ای را برای استفاده از کنترل‌های روی صفحه نیز مشاهده خواهید کرد. حتی Google Stadia با این ورودی‌ها کار می‌کند مگر اینکه از Chromecast Ultra بازی کنید، که در حال حاضر به کنترلر Stadia Google 70 دلاری نیاز دارد.

در سمت ابر، شما اساسا به یک رایانه بازی در یک مرکز داده دسترسی دارید. با این حال، هر سرویس، سرورهای خود را کمی متفاوت از دیگران مدیریت می کند. به عنوان مثال، سرویس بازی ابری Shadow به شما امکان دسترسی به یک دستگاه کامل ویندوز ۱۰ را در فضای ابری می دهد، درحالیکه پخش Game Pass مایکروسافت اساسا از مجموعه ای از کنسول های Xbox One S استفاده می کند که در یک سرور قرار گرفته اند. صرف نظر از تنظیمات، شما از اسب بخار محاسباتی یک ابر رایانه استفاده می کنید.

سرورها رندرینگ بازی را انجام می دهند و در عین حال یک جریان ویدیویی از نتیجه نهایی را برای شما ارسال می کنند. آچار (wrench) در این سیستم، ورودی پلیر است. بازی‌ها براساس کاری که بازیکن انجام می‌دهد بروزرسانی می‌شوند و به همین دلیل، سرویس‌های بازی ابری به یک خیابان دو طرفه از داده نیاز دارند. ورودی های شما به سرور ارسال می شود و سرور یک جریان ویدیویی را پس می فرستد.

بازی ابری چند وقت است که وجود دارد؟

بازی ابری

بازی های ابری از اواخر دهه ۲۰۰۰ وجود داشته اند، اما فناوری و سرعت اینترنت تا چندین سال بعد برای اجرای آن بهینه نشده بود. اولین سرویس بزرگ بازی ابری OnLive بود که در ژوئن ۲۰۱۰ راه اندازی شد. این سرویس از یک کنسول کوچک پخش بازی و یک کنترلر خاص دقیقا مانند Google Stadia استفاده می کرد. همچنین در ویندوز و MacOS از طریق مرورگر، تبلت‌ها و گوشی‌های هوشمند اندروید، شیلد اصلی Nvidia و موارد دیگر پشتیبانی می‌شد.

OnLive بازی هایی از جمله Borderlands و Darksiders اصلی را ارائه کرد که در آن زمان در کنسول ها قابل استفاده بود. این بازی‌ها با کیفیت بصری مشابه سیستم‌های سنتی اجرا می‌شدند، اگرچه این فناوری هنوز در مراحل ابتدایی خود بود و منجر به مشکلات تاخیر در بازی‌های خاصی می‌شد. با این حال، مسائل داخلی باعث تغییر در شرکت و از بین رفتن نهایی آن و فروش دارایی های آن به سونی شد.

در همان زمان، سازنده بازی دیوید پری (Earthworm Jim، MDK) Gaikai را معرفی کرد، اما دو مدل کاملا متفاوت داشت. یکی از سرویس‌ها در جهت مبارزه با فروش دیجیتال در آن زمان، دموهای نمایشی را به وب‌ سایت‌ها ارائه می‌کرد تا گیمرها آن ها را امتحان کرده و بعدا از خرده‌ فروشان محلی بخرند. مدل دوم، بازی‌های کامل خریداری شده از طریق ناشران را در وب‌ سایت‌ها، تلویزیون‌های هوشمند – حتی در ویکی‌پد – پخش می‌کرد.

سونی در سال ۲۰۱۲ Gaikai را جذب کرد و آن را در شبکه پلی استیشن گنجاند. این فناوری این امکان را به دارندگان کنسول پلی استیشن می دهد تا بازی های نصب شده خود را در دستگاه های دیگر مانند پلی استیشن ویتا پخش کنند. این خرید همچنین PlayStation Now – اولین سرویس پخش بازی در دسترس از یک سازنده کنسول- را معرفی کرد. گیمرها می‌توانند بازی‌های PlayStation 2/PS3/PS4 را روی PS4 یا PS5، رایانه شخصی ویندوز، مک و دستگاه‌های تلفن همراه خود اجرا کنند.

چرا امروزه بازی های ابری محبوب شده اند؟

بزرگ‌ ترین مشکلی که بازی‌های ابری را متوقف کرده است، زیرساخت است. تلاش‌های قبلی مانند OnLive و Gaikai نتوانستند ادامه پیدا کنند، زیرا آن ها پهنای باند و دامنه خدمات امروزی را نداشتند. شبکه‌های ابری مایکروسافت، گوگل و آمازون دسترسی جهانی را فعال کرده‌ اند و به پلتفرم‌های مختلف بازی‌های ابری اجازه می‌دهند تا به سرعت در مناطق مختلف گسترش یابند.

خارج از توضیح فنی، امروزه بازی ابری به دلیل کارایی آن محبوب شده است. پیشگامان بازی های ابری همچنان با فناوری رو به رشد کار می کردند و اگرچه ممکن است علاقه مندان آن را خریده باشند، خدماتی مانند OnLive و Gaikai عملکرد یا دسترسی لازم برای ورود به جریان اصلی را نداشتند.

بازی ابری

اکنون، بازی‌های ابری از پشتوانه مالی برخی از بزرگ ترین شرکت‌های فناوری در جهان برخوردارند که تأخیر کمتر، نرخ بازسازی تصویر بالاتر و فرآیند راه‌ اندازی راحت‌تر را ممکن می‌سازد. خدماتی مانند Stadia و GeForce Now عملکرد پایه را پایین آورده اند و به آن ها امکان می دهد تا مزایای عملی بازی های ابری را افزایش دهند.

به عنوان مثال، لازم نیست نگران فضای ذخیره سازی باشید. شما هرگز چیزی خارج از برنامه سرویس پخش دانلود نمی کنید و از دانلود ۱۰۰ گیگابایتی برای آخرین نسخه Call of Duty اجتناب می کنید. به طور مشابه، شما نیازی به ارتقاء اجزای خود ندارید. به جای اینکه ۵۰۰ دلار برای یک کنسول جدید خرج کنید که می تواند بازی های ۴K را با سرعت ۶۰ فریم در ثانیه ارائه دهد، فقط می توانید بازی را بخرید و بلافاصله شروع به بازی کنید.

با این حال، مهم تر از همه چیز، بازی ابری راحت است. از آنجایی که در همه دستگاه‌ها کار می‌کند، بدون توجه به صفحه‌ نمایش یا سخت‌ افزاری که دارید، می‌توانید بازی کنید. احتمالا این مهم‌ترین جنبه پیشرفت بازی‌های ابری خواهد بود و مانع ورود بازی‌های سرویس زنده مانند Destiny 2 می شوند که مردم می‌خواهند بدون سرمایه‌ گذاری روی کنسول یا رایانه شخصی با دوستان خود بازی کنند (به همین دلیل Stadia با Destiny 2 راه‌ اندازی شد). احتمالا بازی‌های ابری جایگزین سخت‌ افزار سنتی نمی‌شوند، اما آن را تقویت می‌کنند.

پیشتازان بازی های ابری چه کسانی هستند؟

بازی ابری

در حال حاضر سه پیشتاز اصلی برای بازی های ابری وجود دارد، اما ما انتظار داریم چندین نفر دیگر رقابت سختی را در آینده ای نه چندان دور ارائه دهند.

Google Stadia

Google Stadia در اصل یک کنسول بازی در فضای ابری است. این سرویس رایگان است، اما شما باید بازی ها را خریداری کنید. همانطور که قبلا گفته شد، مدل “رایگان” تمام بازی های خریداری شده از طریق Stadia را با کیفیت فول اچ دی پخش می کند. اشتراک ماهانه، وضوح را به ۴K افزایش می دهد و یک کتابخانه “رایگان” از بازی ها را ارائه می دهد که می توانید با یک اشتراک فعال بازی کنید. شما «مالک» بازی‌هایی هستید که می‌خرید، اما آن ها – درست مانند خرید برنامه‌های بازی در فروشگاه Play- فقط از طریق Stadia قابل بازی هستند.

بازی ابری

گوگل در کنار مشارکت با ناشرانی مانند Ubisoft ،Bethesda ،Square Enix و THQ Nordic روی بازی‌های انحصاری شخص اول سرمایه‌ گذاری کرده است و مدیر سابق EA و Ubisoft، جید ریموند، تیم توسعه داخلی را رهبری می‌کند. عناوین فعلی شخص ثالث عبارتند از Cyberpunk 2077 ،Baldur’s Gate 3 ،Watch Dogs: Legion ،Borderlands 3 و موارد دیگر.

GeForce Now

GeForce Now دقیقا رویکرد مخالف Google Stadia را در پیش گرفته است. به جای یک کنسول بازی در فضای ابر، GeForce Now با بازی‌هایی که قبلا در Steam، فروشگاه Epic Games و سایر پلتفرم‌های بازی رایانه شخصی دارید، کار می‌کند. این پلتفرم نیز رایگان است. کاربران رایگان می‌توانند هر بار یک ساعت با بازی‌هایی که از قبل دارند بازی کنند و ممکن است نیاز داشته باشند در صف قرار بگیرند. اگرچه جلسات محدود به یک ساعت است، می توانید بلافاصله یک جلسه دیگر را شروع کنید. سطح پرداختی ۵ دلاری در ماه به کاربران امکان دسترسی فوری و یک جلسه شش ساعته را می دهد.

بازی ابری

GeForce Now فقط با تمام بازی‌های رایانه‌های شخصی موجود کار می‌کرد، اما ناشران به سرعت آن را برطرف کردند. برخی از بزرگ ترین بازی های AAA حذف شدند، اما Nvidia به آرامی بازی های بیشتری را به پلتفرم اضافه کرد. اکنون، از همه بازی‌های جدید Ubisoft، تقریبا از هر عنوان موجود در فروشگاه Epic Games و تعداد زیادی از دیگر نسخه‌های AAA پشتیبانی می‌کند. اگرچه لیست بازی های پشتیبانی شده به اندازه گذشته بزرگ نیست، اما GeForce Now هنوز کتابخانه ای بسیار بزرگ تر از ترکیب Stadia و Xbox Cloud Gaming ارائه می دهد. GeForce Now در ویندوز، مک، اندروید تی وی، اندروید، سافاری و iOS در دسترس است و نسخه مرورگر کروم در حال حاضر در بتا است.

بزرگ ترین تفاوت بین GeForce Now و سایر پلتفرم های بازی ابری این است که شما در واقع مالک بازی های خود بر روی پلتفرم دیگری هستید. بازی‌های Stadia فقط با Stadia کار می‌کنند و Xbox Cloud Gaming فقط از بازی‌های موجود در مجموعه Game Pass پشتیبانی می‌کند. با GeForce Now، اگر بعدا تصمیم به خرید اشتراک بازی یا لغو اشتراک GeForce Now خود دارید، همچنان می‌توانید بازی‌هایی را که خریداری کرده‌ اید در Steam، فروشگاه Epic Games یا هر جای دیگری دانلود و بازی کنید.

بازی ابری ایکس باکس

بازی ابری ایکس باکس که به طور رسمی به عنوان بخشی از Xbox Game Pass Ultimate در سپتامبر ۲۰۲۰ راه اندازی شد، به یک رقیب جدی در سال ۲۰۲۱ تبدیل می گردد. این پلتفرم دو جزء دارد: یک سرویس برای Xbox Game Pass و دیگری برای بازی های نصب شده است.

بازی ابری

بخش Xbox Game Pass لیست خاصی از بازی‌های دارای قابلیت ابری را ارائه می‌دهد که در پشت اشتراک Ultimate قفل شده‌ اند. می‌توانید این بازی‌ها را تا زمانی که مایکروسافت آن‌ها را برای عناوین دیگر حذف نموده، پخش کنید یا آن ها را با تخفیف خریداری کرده و به‌ طور نامحدود پخش نمایید.

در حال حاضر، بخش Xbox Game Pass محدود است. این بخش فقط با دستگاه های تلفن همراه با اندروید ۶.۰ یا جدیدتر و بلوتوث سازگار است. مایکروسافت در حال حاضر روی یک برنامه وب برای سافاری در دستگاه‌های اپل کار می‌کند تا محدودیت‌های اپ استور (درست مانند Google Stadia) را برطرف کند. انتظار نمی رود که پشتیبانی از ویندوز ۱۰ تا بهار ۲۰۲۱ ارائه شود، درحالیکه پشتیبانی از تلویزیون های هوشمند و استیک های استریم بعدا اضافه خواهد شد.

بخش دوم، سرویس پخش کنسول مایکروسافت است. پیش از این، دارندگان ایکس‌ باکس می‌توانستند بازی‌های نصب‌ شده خود را از طریق برنامه ایکس باکس (یا برنامه پولی OneCast در دستگاه‌های اپل) روی رایانه‌های شخصی ویندوز ۱۰ و دستگاه‌های اندرویدی – فقط در سراسر شبکه محلی – پخش کنند. اکنون، دارندگان کنسول می‌توانند بازی‌های خود را به دستگاه‌های مشتری متصل به هر شبکه، حتی تلفن همراه، تا زمانی که بازی روی کنسول خانگی نصب شده باشد، پخش نمایند.

کدام سرویس بازی ابری بهترین گزینه است؟

بازی ابری

انتخاب شما در سرویس بازی ابری تا حد زیادی به علاقه شما به ویژگی‌ها یا بازی‌های خاص بستگی دارد، اما چند فاکتور به انتخاب شما کمک می کند.

پلیرهای کنسول

بازی ابری

اگر می خواهید از بازی های ابری روی کنسول خود لذت ببرید، گزینه های شما PlayStation Now در PS4/PS5 یا Xbox Cloud Gaming در Xbox One/Series X است. PlayStation Now یک سرویس پخش مستقیم بازی برای آن کنسول ها و ویندوز ۱۰ است، شما حتی نیازی به داشتن پلی استیشن ندارید. Microsoft’s Cloud Gaming یک سرویس دو طرفه برای پخش بازی های نصب شده یا پخش عناوین منتخب از کتابخانه Game Pass است.

پلیرهای رایانه شخصی

بازی ابری

پخش کننده های رایانه شخصی گزینه های مختلفی دارند، اما GeForce Now به وضوح بهترین است. با بازی‌های رایانه‌ای که قبلا دارید کار می‌کند و اگر یک ست آپ محلی بخرید، همچنان می‌توانید آن بازی‌ها را ادامه دهید. اگر می خواهید یک رایانه پرقدرت در فضای ابری داشته باشید، Shadow نیز یک انتخاب عالی است. Stadia نیز به خوبی کار می کند، اما باید هزینه کامل را برای بازی ها بپردازید.

گیم پلی کراس پلتفرم

بازی ابری

از بین سه شرکت بزرگ کنسول، مایکروسافت بیشترین تعهد را به بازی کراس پلتفرم نشان داده است. ما انتظار داریم که این کار با Xbox Cloud Gaming ادامه یابد، زیرا پلیرهای Xbox One و PC در حال حاضر می‌توانند از بازی‌های خاصی با بازیکنان Switch و حتی PS4 لذت ببرند. گزینه ها فقط باید در کنسول های جدید بیشتر باز شوند. Stadia برای بازی‌های رایگانی مانند Destiny 2 که در حال حاضر از کراس پلی پشتیبانی نمی‌کنند، عالی است.

تفاوت بین سرویس اشتراک بازی و سرویس پخش بازی چیست؟

این سوال ممکن است گیج کننده باشد، زیرا سرویس های پخش بازی و خدمات اشتراک بازی به نظر یکسان هستند، اما چند ویژگی کلیدی وجود دارد که به شما در تشخیص آن ها کمک می نماید.

پخش بازی

پخش بازی شبیه سایر انواع پخش است، مانند Netflix یا Hulu، به جز اینکه به جای پخش نمایش ها و فیلم ها، بازی ها را پخش می کند. Google Stadia نمونه‌ای از این سرویس است که در آن نمی‌ توانید بازی‌ها را دانلود یا در دستگاه خود ذخیره کنید. از طرف دیگر، نیازی به نصب بروزرسانی‌ها یا نگرانی در مورد اندازه فایل یا سخت‌ افزار گران قیمت ندارید. یکی از تخلفات PlayStation Now است که به شما امکان می دهد تا بازی های خاصی را در PS4/PS5 دانلود کنید.

اشتراک بازی

همانطور که در Xbox Game Pass و Apple Arcade مشاهده می شود، برای دسترسی به منبع بازی هایی که دانلود کرده و به صورت محلی در دستگاه خود بازی می کنید، هزینه می پردازید. خود اشتراک‌های بازی از پخش استفاده نمی‌کنند، اگرچه Xbox Game Pass اخیرا یک گزینه استریم را معرفی نموده است.

تا زمانی که هزینه اشتراک را پرداخت می کنید، به آن بازی ها دسترسی کامل دارید. با این حال، پرداخت هزینه اشتراک تضمین نمی‌کند که بازی‌های خاصی را در دسترس داشته باشید، بنابراین اگر یکی از بازی‌های مورد علاقه‌تان از سرویس اشتراک حذف شود، باید خودتان بازی را بخرید.

سیما حسینی
دیدگاه کاربران
۱ دیدگاه
  • سامان ۸ فروردین ۱۴۰۱ / ۲:۲۷ ب٫ظ

    سلام. من ایکس باکس دارم داداشم توی آلمانم داره. واسه اون گزینه ی پلی بازی ها از طریق cloud هست، که احتیاجی به دانلود نداره و بازی میکنه، ولی واسه من گزینش هم نیست، فقط گزینه ی نصب بازی هست. چرااا؟

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 − سه =