همه چیز درباره ی FreeSync

FreeSync

Tearing زمانی اتفاق می‌افتد که مانیتور شما به‌ سرعت نرخ فریم بازی به‌ روز نمی‌شود. بازیکنانی که معمولاً با این مشکل مواجه می‌شوند، ممکن است خیلی سریع تجربه گیم پلی آن‌ها را نابود کند. یک راه وجود دارد که می‌توانید از طریق آن نرخ تازه‌ سازی خود را با رندرگیری پردازنده گرافیکی همگام‌ سازی کنید، اما برای انجام این کار باید از FreeSync استفاده کنید. این برنامه برای برخی کاملاً ناآشنا است، اما استفاده از FreeSync خیلی پیچیده نیست. در این مقاله نحوه انجام کار را ارائه داده‌ ایم.

AMD FreeSync چیست؟

FreeSync به کارت گرافیک‌های AMD و APU اجازه می‌دهد نرخ تازه‌ سازی مانیتور متصل را کنترل کنند. ۶۰ تازه‌ سازی در هر ثانیه (۶۰ هرتز) برای اکثر مانیتورها پیش‌ فرض است، اما ممکن است با مانیتورهایی روبرو شوید که نرخ تازه‌ سازی آن‌ها ۷۵، ۱۲۰، ۱۴۴ و یا حتی ۲۴۰ بار در ثانیه باشد.

پردازنده گرافیکی ممکن است فریم‌ها را سریع‌تر از مدتی که نمایشگر می‌تواند صفحه‌ نمایش را به‌ روز کند، رندر بگیرد و این باعث می‌شود مورد دوم “نوارهای” فریم‌های مختلف را جمع‌ آوری کنید. مصنوعات “پاره” معمولاً زمانی ظاهر می‌شوند که نما به صورت افقی حرکت کنند. به همین ترتیب، اگر پردازنده گرافیکی نتواند در نرخ تازه‌ سازی صفحه‌ نمایش خروجی داشته باشد، اثر “مکث طولانی” را تجربه خواهید کرد.

با فعال بودن FreeSync، مانیتور به طور پویا صفحه‌ نمایش را همزمان با نرخ فریم کنونی بازی تازه‌ سازی می‌کند. اگر نمایشگر ۶۰ هرتز باشد، پس فقط از ۶۰ فریم بر ثانیه پشتیبانی می‌کند. اگر خروجی پردازنده گرافیکی افت کند، نرخ تازه‌ سازی نمایشگر نیز مطابق آن افت می‌کند.

FreeSync

اگر بازی رایانه‌ای نسبتاً ساده‌ای مانند Half-Life اصلی را اجرا می‌کنید، احتمالاً اصلاً به FreeSync نیاز ندارید. نرخ تازه‌ سازی بالا تا حدی به از بین بردن پارگی صفحه‌ نمایش کمک می‌کند، پس اگر پردازنده گرافیکی شما به طور مداوم نرخ فریم بالا را تولید کند، نیازی به فناوری‌های همگام‌ سازی تطبیقی وجود ندارد.

اما اگر بازی جدیدی که از نظر گرافیکی قوی است مانند Assassin’s Creed: Odyssey در کیفیت ۴K را اجرا می‌کنید، حتی رایانه‌های رومیزی مخصوص بازی نیز احتمالاً به طور میانگین فقط ۴۰ یا ۵۰ فریم را در هر ثانیه رندر می‌گیرند و این از نرخ تازه‌ سازی مانیتور کمتر است. با وجود AMD FreeSync، نرخ تازه‌ سازی مانیتور بالا و پایین می‌رود تا با نرخ فریم مطابقت داشته باشد، پس مانیتور هرگز وسط یک فریم تازه نمی‌شود و پارگی هرگز رخ نمی‌دهد.

توجه: اگر پردازنده گرافیکی AMD نداشته باشید چطور؟ سپس احتمالاً FreeSync با سازه شما سازگار نخواهد بود. Nvidia نیز فناوری همگام‌ سازی مربوط به خود را دارد که G-Sync نام دارد و برای کار با پردازنده‌های گرافیکی آن طراحی شده و در این زمان جایگزین اصلی محسوب می‌شود (اطلاعات بیشتر در زیر ارائه شده است).

برای استفاده از FreeSync به چه چیزی نیاز دارید؟

FreeSync

برای کار FreeSync، به یک کارت گرافیک AMD یا APU سازگار، مانند چیپ همه‌ کاره برند Ryzen از AMD نیاز دارید. اکثر کارهای مدرن Radeon – از مقرون به‌ صرفه‌ترین مدل‌ها تا مدل فوق قوی Radeon VII- از FreeSync پشتیبانی می‌کنند. اگر مطمئن نیستید، می‌توانید مشخصات را بررسی کنید.

همچنین به یک مانیتور یا تلویزیون سازگار نیاز دارید که از Adaptive-Sync از VESA پشتیبانی کند. AMD مانند FreeSync از طریق نرم‌ افزار خود که کارش را در سال ۲۰۱۵ شروع کرده بود، شروع به پشتیبانی از این فناوری کرد. در اصل یک ارتباط دو طرفه بین پردازنده گرافیکی Radeon و بردهای مقیاس‌ پذیر آماده که در نمایشگر Adaptive-Sync مجاز نصب شده‌ اند، می‌سازد. این بردها تمام پردازش‌ها، رندرگیری ها، کنترل نور پس‌ زمینه و موارد دیگر را انجام می‌دهند.

مشخصات DisplayPort 1.2a از نرخ تازه‌ سازی متغیر در سال ۲۰۱۴ و پس از آن HDMI 2.1 در سال ۲۰۱۷ از آن پشتیبانی کرد. اما تولید کنندگان به سادگی به برند “FreeSync” از AMD پشت نمی‌کنند. بر طبق AMD، این پنل ها “فرآیند صدور گواهی دقیق را برای اطمینان از تجربه بدون پارگی و تأخیر کم” را تحمل می‌کنند. Nvidia نیز همین کار را با برنامه صدور گواهی G-Sync انجام داده است. معمولاً، مانیتورهای FreeSync ارزان‌تر از همتایان G-Sync خود هستند. این بدان دلیل است که مانیتورهای G-Sync بر ماژول اختصاصی تکیه می‌کنند و مقیاس سنج‌ های آماده را کنار می‌گذارند. این ماژول‌ها هرچیزی از نرخ تازه‌ سازی تا نور پس‌ زمینه را کنترل می‌کنند. با این حال، Nvidia در حال حاضر لیستی از مانیتورهای کلاس FreeSync را می‌سازد که با فناوری G-Sync در رایانه‌های شخصی سازگاری دارند.

علیرغم قیمت کم آن‌ها، مانیتورهای FreeSync طیف وسیعی از ویژگی‌های دیگر را ارائه می‌دهند تا بازی‌های خود مانند وضوح ۴K، نرخ تازه‌ سازی بالا و HDR را ارتقاء دهند. نمایشگرهای مخصوص بازی محبوب ما دارای بسیاری از این فناوری‌ها هستند، اگرچه همه آن‌ها با FreeSync سازگار نیستند. AMD لیستی از مانیتورهای FreeSync را در سایت FreeSync خود قرار داده است.

نحوه فعال‌ سازی FreeSync

FreeSync

پس از اتصال رایانه به مانیتور مجهز به FreeSync، مطمئن شوید جدیدترین درایورهای AMD Catalyst را از وب‌ سایت کمپانی دانلود کرده‌ اید. می‌توانید به طور دستی کارت و مدل APU خود را از ابزار Manually Select Your Driver انتخاب کنید. فقط حواستان باشد که با نسخه ویندوز مطابقت داشته باشد. اگر مطمئن نیستید می‌توانید از ابزار تشخیص خودکار استفاده کنید.

به خاطر داشته باشید که برای فعال‌ سازی FreeSync به درایور دوم نیازی ندارید. اگر سخت‌ افزار سازگاری دارید، آن هم در این دانلود قرار می‌گیرد. درایور را نصب کرده و در صورت نیاز رایانه را مجدداً راه‌ اندازی کنید. زمانی که آماده بودید، باید روی نمایشگر کلیک راست کرده، از منوی ظاهر شده AMD Radeon Settings را انتخاب و باز کنید. سپس، Display را از منوی بالا انتخاب کرده و تنظیمات Radeon FreeSync را روشن کنید. بسته به صفحه‌ نمایش شما، ممکن است نیاز باشد آن را در تنظیمات مانیتور روشن کنید. به‌ روزرسانی‌های دوره‌ای سیستم عامل برای عملکرد صحیح پردازنده گرافیکی و FreeSync ضروری است، بنابراین مطمئن شوید که درایورهای خود را به خوبی مدیریت کرده و در صورت نیاز آن‌ها را به‌روز کنید.

توجه: برخی از نمایشگرهای FreeSync تنها در طیف نرخ فریم از پیش تعیین شده کار می‌کنند، بنابراین بسته به بازی، ممکن است نیاز باشد نرخ فریم را محدود کنید تا در همان آستانه بمانید. اگر محدوده از پیش تعیین شده‌ای وجود داشته باشد، AMD باید آن را در پنل FreeSync نشان دهد، همیشه می‌توانید آن را چک کنید.

FreeSync Premium چیست؟

FreeSync

FreeSync سرویس اصلی است که به رفع مشکلات پارگی، سوسو کردن و تأخیر کمک می‌کند. با این حال، نسخه‌های پیشرفته‌ تری از فناوری FreeSync وجود دارد و یکی از آن‌ها FreeSync Premium است. دستگاه‌ها و محتوا باید دارای مجوز FreeSync Premium باشند تا ویژگی‌های اضافی را ارائه دهند. با این گواهی – و پردازنده گرافیکی سازگار- نسخه Premium ویژگی‌های مهمی را اضافه می‌کند:

  • پیشگیری از تأخیر گسترده برای SDR (محدوده دینامیکی استاندارد)
  • حفظ نرخ تازه‌سازی در ۱۲۰ هرتز یا بالاتر در وضوح تصویر FHD (فول اچ‌دی)
  • ارائه LFC، یا Low Framerate Compensation برای کمک به تثبیت نرخ فریم، هنگامی‌که صفحه‌نمایش مشکل دارد.

ویژگی‌های دیگر هم می‌توانند برای بازیکنانی که نگران کیفیت بازی‌هایشان هستند مفید باشد، اما برای دریافت مزایای اصلی FreeSync ضروری نیستند.

FreeSync Premium Pro چطور؟

AMD همچنین دارای گواهی گسترده‌ای برای FreeSync Premium Pro (قبلاً به عنوان FreeSync 2 HDR شناخته می‌شد اما به فرمت نام‌ گذاری استانداردی تغییر کرد) است، که ویژگی‌های بهینه‌سازی بیشتر را برای نمایشگر اضافه می‌کند. دوباره، گواهی خاصی برای این تنظیمات نیاز دارید، اما علاوه بر مزایایی که FreeSync و FreeSync Premium، موارد زیر هم اضافه می‌شود:

  • پشتیبانی از تأخیر کم برای HDR و همچنین SDR.
  • پشتیبانی برای بهینه‌ سازی HDR در نمایشگرهای پشتیبانی شده: پنل ها باید تا ۴۰۰ نیت روشنایی را برای گواهی HDR 400 تست کند.

این مزایای HDR مزیت خوبی برای بازیکنان هستند (و می‌توانید بازی‌های پشتیبانی شده Premium Pro را چک کنید، مانند Borderlands 3 و Far Cry 6)، اما برای عناوین بهینه‌سازی مانند فیلم‌ها یا تلویزیون مفید نیست، چیزی که برای استفاده از پشتیبانی HDR مستقیم بهترین است.

سیما حسینی
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده + هجده =